Efekty Programu 2017
Efekty Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
Gminny Ośrodek Pomocny Społecznej w Wieniawie informuje o efektach, które udało się osiągnąc w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017.
PODPROGRAM 2017 – efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wieniawie z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), tłuszcze (olej rzepakowy), dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 190 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 9,7299 ton żywności;
- 950 paczek żywnościowych;
- posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 190 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 21 uczestników
• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 21 uczestników
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 21 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 21 uczestników